Raision Vasemmistoliiton valtuustoryhmä aloitti syksyn kaupunginvaltuuston kokoukset aktiivisella otteella jättämällä kaksi valtuustoaloitetta maanantain 4.9.2017 kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuutettu Sari Suominen (vas.) esitteli aloitteen yhden hengen liikkuvan päivystysyksikön perustamiseksi ja valtuutettu Emma Lindqvist (vas.) esitteli aloitteen maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille raisiolaisille.
Valtuustoaloite yhden hengen liikkuvan päivystysyksikön perustamiseksi
Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raisioon perustetaan ympärivuorokautinen yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö, jolla on lääkkeenmääräysoikeus ja yhteys akuuttiosaston lääkäriin. Mielestämme liikkuva päivystysyksikkö on tarpeellinen, sillä yhteispäivystys on ruuhkautunut ja potilaat joutuvat odottamaan yhteispäivystyksessä hoitoa pitkiä aikoja.
Yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö tarjoaisi päivystyksellistä hoitoa potilaiden kotona ilman ambulanssikuljetusta tai käyntiä yhteispäivystyksessä. Tämä vähentäisi osaltaan yhteispäivystyksen kuormitusta, kun ei-kiireelliset potilaat hoidettaisiin kotona. Yksikön potilaita olisivat mm. vanhukset ja lapsiperheet. Potilaat valikoituisivat yhteispäivystykseen tulleiden soittojen perusteella, josta ei-kiireellisten potilaiden soitot ohjattaisiin suoraan päivystysyksikköön.
Valtuustoaloite maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille raisiolaisille
Raision Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Raision kaupungin tulisi alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille raisiolaisnuorille. Maksutonta ehkäisyä tulisi tarjota sukupuoleen katsomatta, ja ehkäisymuodon valinnassa tulisi kuunnella nuoren terveydentilan asettamia vaatimuksia. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta on saatu säästöjä vähentyneiden aborttien ja sukupuolitautien myötä. THL:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma on suosittanut maksutonta ehkäisyä jo vuodesta 2007. Maksuttomassa ehkäisyssä ei ole kyse ainoastaan ehkäisymenetelmien tarjoamisesta, vaan myös useamman nuoren tuomisesta laadukkaan seksuaalikasvatuksen piiriin. Perustelemme 25 vuoden ikärajaa sillä, että eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaiden ikäluokassa.